Lávové kameny

Kameny na gril jsou nejen praktické a odolné, ale také přidávají do vašeho venkovního prostoru přírodní a rustikální atmosféru.

grilování na
lávovém kameni

aneb Žijte zdravě

Originál lávový kámen – beze změn při vysokých teplotách

Hornina Pietra Lavica pochází z vulkanických vyvřelin v okolí sopky Etna na Sicílii. Kámen s velmi vysokou životností, vulkanického původu je pórovitý a přenáší teplo lépe než běžné grilovací kameny žulové.

Do provozní teploty se na přímém ohni (dřevo, dřevěné uhlí) rozpálí již během 10 minut.

Cena desky od 1 100,-

Pošlete nám rozměry lávového kamene, aby se pohodlně vešel do Vašeho grilu a my Vám obratem kámen vyrobíme (formulář níže).

Pro další informace kontaktujte p. Veselého tel.: +420 728 142 678

1. PŘÍPRAVA

Příprava je velmi jednoduchá – před samotným pečením je třeba kámen potřít tenkou vrstvou jakéhokoliv jedlého oleje. Kámen je nutné zahřívat postupně, i přesto se mohou objevit vlasové trhlinky, které nijak nesnižují užitnou hodnotu kamene. Kámen je umístěn v kovovém rámečku, který zajišťuje jeho stabilitu. Kámen je možné položit na gril a pomalu prohřát (u plynového grilu v režimu na minimum) nebo nad ohniště (po stranách podepřít). Při grilování nad ohněm je dobré kámen ohřát na kraji ohniště a teprvé pak ho vystavit většímu žáru nad plamenem.

Kámen nesmí být v přímém kontaktu s plamenem!

2. PRŮBĚH

V průběhu grilování je dobré odstraňovat vypečené zbytky masa a tuku ostrou škrabkou (špachtličkou) a potírat kámen novým olejem.

 

3. PÉČE O GRILOVACÍ KÁMEN

Ochlazovat kámen po ukončení grilování je třeba postupně, tzn. přirozenou cestou a teprve pak seškrábnout škrabkou (špachtličkou) a omýt vlhkým hadříkem.

Upozornění: případné vlasové trhlinky nejsou důvodem k reklamaci – kámen je nadále použitelný.

 

3. PÉČE O GRILOVACÍ KÁMEN

  • Maso není v přímém kontaktu s plamenem, nedochází k jeho vysoušení a zůstává šťavnaté. Kromě toho, že můžete péci téměř vše (plátky masa, ryby, zeleninu) tak si můžete udělet i volské oko, které na normálním roštu zřejmě nezvládnete.
  • Zdravé grilování – na klasickém roštu dochází při grilování ke skapávání tuku do ohně a tím ke tvorbě karcinogenních látek. Při pečení na kameni chrání Vaše steaky a jiné dobrůtky třícentimetrová vrstva žuly.
  • Údržba je velmi jednoduchá – a hlavně čištění po skončení grilování. Stačí ostrá špachtlička a hadřík (ocení zejména ten, kdy někdy drhnul gril).

4. DOPORUČENÍ

Svým charakterem je pečící kámen vhodný zejména pro styl grilování, kdy naplno využijeme výhody rozpálené plotny. Tzn. aby plátky masa nebyly příliš vysoké a aby maso bylo vykoštěné.

Objednávka kamene na gril

Lávové kameny